Johannes Passion 23 en 24 maart 2019: er zijn nog kaarten!

Bestel kaarten en kom naar Diever of Groningen om een van onze uitvoeringen mee te maken!

23 maart, 20.00 uur Diever, Pancratiuskerk

24 maart, 15.00 uur Groningen, San Salvatorkerk

Toegang 20 (voorverkoop 18)

Kaarten bestellen met onderstaand formulier

De Johannes Passion van J.S. Bach

Bachs Johannes Passion onderscheidt zich van de bekendere Matthäus door een snelle, soms ietwat cryptische verteltrant en een meer doelgerichte actie. De bedoeling wordt telkens overduidelijk aangegeven: de vervulling van wat de Profeten en Christus zelf voorspelden. Evenals zijn grote broer kent de Johannes een opeenvolging van recitatieven en koren waarin het verhaal wordt verteld, afgewisseld met aria’s en koralen die meer beschouwend zijn.

Het Nieuw Groninger Bachkoor werd in 2011 geformeerd rondom een kern zangvrienden van André Cats. André had al langer de wens om naast zijn soms baanbrekende werk op het gebied van de vocale Renaissancemuziek, ook de nooit verminderde liefde voor de muziek van J.S. Bach weer naar de oppervlakte te halen. Deze wens werd op zijn 50ste verjaardag (2010) gehonoreerd met een dagje Bach en het daaruit voortgekomen nieuwe Bachkoor. In 2012 werd voor het eerst de Johannes Passion ingestudeerd. Inmiddels is de Johannes een vast repertoirestuk van het Nieuw Groninger Bachkoor en –orkest geworden dat eens in de 2 a 3 jaar wordt uitgevoerd.

Ook in 2019 gaat André Cats weer de uitdaging aan, zowel de rol van dirigent als die van evangelist op zich te nemen. Als tenorzanger in diverse koren, waaronder het Collegium Vocale Gent en de Nederlandse Bachvereniging, maakte hij van zeer dichtbij de ontwikkeling mee naar steeds kleinere bezettingen voor de grote Bachwerken. Toch kiest hij in deze uitvoeringen voor de optie ‘groots en meeslepend’ en benadrukt daarmee het monumentale en tijdloze karakter van dit indrukwekkende werk van J.S. Bach!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.