Polyfonieweekend 15 en 16 december: Kerstmuziek uit de Renaissance

Sinds in de 4e eeuw de geboorte van Christus officieel werd ‘vastgelegd’ op 25 december door paus Julius II, wordt op deze datum (en de weken ervoor) alom feestgevierd. Bij deze vieringen kon natuurlijk passende muziek niet ontbreken.

In combinatie met de opbloeiende Mariaverering ontstond vanaf de Middeleeuwen een enorm repertoire aan Kerstmuziek. Van eenstemmig, volks van aard en door iedereen mee te zingen tot polyfoon, meer geleerd en alleen gezongen door geoefende zangers, binnen of buiten de kerk.

Uit de twee eeuwen waarin de Polyfonie in onze streken hoogtij vierde, gaan we in het weekend van 15 en 16 december een bloemlezing instuderen uit deze schat aan kerstrepertoire. Daarbij beperken we ons niet tot componisten uit de Lage Landen, op deze muzikale reis worden ook Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Italië aangedaan. Het weekend wordt afgesloten met een presentatie in de Pelstergasthuiskerk in de Groninger binnenstad, zie de Flyer hieronder.

Noë noë

Als je het leuk vindt om hieraan mee te doen, kun je je aanmelden met onderstaand formulier. Wie kunnen meedoen? Als je in je eigen koor goed kan meekomen bij het instuderen van bladmuziek, kun je dat hier ook. Reken er wel op dat het repertoire van tevoren dient te worden bestudeerd om het in zo’n korte tijd in elkaar te kunnen zetten.

De kosten voor deelname bedragen € 85.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.