Concert Ensemble Josquin Desprez: Missa ‘Maria zart’ van Obrecht

Het Ensemble Josquin Desprez brengt o.l.v. André Cats een veel besproken, maar weinig uitgevoerde miscompositie ten gehore: de Missa ‘Maria zart’. Jacob Obrecht componeerde het werk tegen het einde van zijn leven, tussen 1503 en 1505. De mis, die bekend staat als de langste uit de periode vóór 1550, is gebaseerd op het Duitstalige gebedslied ‘Maria zart von edler Art’.
Obrecht gebruikt in de mis een bijzondere compositietechniek, waarbij de gebruikte melodie niet als geheel, maar opgedeeld in korte fragmenten wordt opgevoerd. Deze fragmentjes worden door de Tenor steeds diverse malen herhaald in verschillende tempi, voordat er wordt vervolgd met het volgende fragment. In het zeer energieke “Osanna in excelsis” wordt deze cyclus voltooid, waarna een meer beschouwend Agnus Dei volgt. Hierin horen we wel de melodie als geheel.
In 1505 viel Obrecht in Ferrara ten prooi aan de pest. De laatste regels van dit lied (“Am letzten End, bitt’ dich nit wend von mir in meinem Sterben!”) krijgen hierdoor.een bijzondere lading. Dat deze regels muzikaal samenvallen met de woorden van het uitbundige Osanna, versterkt juist het dramatische karakter.
Aan het begin van een bestaan als rondreizend koor- en ensemblezanger (o.a. bij Huelgas en Collegium Vocale Gent) richtte André Cats in 1992 het Ensemble Josquin Desprez op. Met een achttal bevriende zangers uit de Groninger koorwereld stortte hij zich op de muziek uit de periode 1450-1550. In 26 jaar veranderde af en toe de samenstelling, maar de helft van de zangers van het eerste uur is er no steeds bij.
Voor de ze bijzondere gelegenheid is het Ensemble uitgebreid met een viertal zangeressen; zij brengen de vrij hoog liggende Tenorstem tot klinken, die uitsluitend bestaat uit boven beschreven fragmenten van het lied Maria zart.
Laat u een dik uur lang onderdompelen in de wonderbaarlijke klankwereld van Jacob Obrecht, meer dan 500 jaar oud!

Hieronder de flyer, daaronder het bestelformulier.
Bestel online en bespaar € 2!

Na invulling en verzending van het bestelformulier ontvangt u een betaalverzoek, waarmee u via iDeal uw bestelling kunt afrekenen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.