Weekend 13 en 14 april: Polyfonie in Passietijd

Niet alleen in kerkelijke kringen, maar ook ver daarbuiten, spreekt het verhaal van Jezus’ laatste dagen, zijn veroordeling en zijn dood aan het kruis al twee millennia tot de verbeelding van velen. Ook letterlijk, want verreweg de meeste religieuze kunstuitingen hebben het tragische einde van onze verlosser als thema. Ook musici hebben zich vanaf het begin met dit thema beziggehouden.

Tot de dag van vandaag zijn de verschillende thema’s uit het verhaal actueel; niet voor niets trekken groots opgezette muzikale vertolkingen van het verhaal (Mattheus- en Johannespassies, The passion, Jesus Christ Superstar) alleen al in Nederland jaarlijks vele tienduizenden bezoekers.

Ook in de tijd waarin de Polyfonie in onze streken hoogtij vierde (1450-1600) werd het passieverhaal uitgebreid bezongen. De vroegste zetting van het verhaal dateert van rond 1500 en is helaas muzikaal niet heel interessant. Fragmenten ervan, en meditaties erover zoals het Stabat Mater werden echter veelvuldig op muziek gezet.
In het weekend van 13 en 14 april a.s. studeren we een aantal werken in passiesfeer in van componisten als De La Rue, Di lasso, Morales en De Wert. We werken beide dagen van 10-16 uur. Zondagmiddag voeren we de ingestudeerde werken in bescheiden kring uit op een nader te bepalen locatie.
Wie kunnen hier allemaal aan meedoen? Als je in je eigen koor goed kan meekomen bij het instuderen van bladmuziek, kun je dat hier vast ook. Reken er wel op dat het repertoire van tevoren dient te worden bestudeerd om het in zo’n korte tijd in elkaar te kunnen zetten. De muziek zal minimaal 2 weken van tevoren beschikbaar zijn.
De kosten voor deelname bedragen € 85.

Met onderstaand formulier kun je je aanmelden. Mocht je nog een suggestie of wens hebben: het programma ligt nog niet vast! Het moet natuurlijk wel in het thema passen: rondom de passie, vóór 1600, niet te lang.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.