15-17 november 2019 Scratchen met Josquin Desprez

Voor aanmelden zie onderaan deze pagina

Rondom een kern van ervaren zangers, die ook enkele solopassages zullen zingen, studeren we in één lang weekend de volledige Missa Pange Lingua in van Josquin Desprez (ca 1455-1521), alom erkend als de grootste componist van zijn tijd. Aan het eind van zijn lange en vruchbare werkzame leven wierp Josquin het juk van een cantus firmus in één stem (meestal de Tenor) van zich af. Hij gebruikte nog wel bestaande gezangen, maar werkte die in het weefsel van stemmen, zodat er voor geen enkele partij een ‘leidende’ of ‘volgende’ rol meer was weggelegd. De volledig doorgeïmiteerde muziek was geboren en hoewel Josquin hiervan noch de uitvinder, noch de eerste gebruiker was, staat hij toch te boek als de belangrijkste initiator van deze nieuwe techniek. De Missa Pange Lingua, waarschijnlijk zijn laatst gecomponeerde mis, is hier het beroemdste voorbeeld van. In het weekend nemen we kennis van de hele mis en werken we aan een stijlvolle uitvoering. De muziek komt ruim van tevoren beschikbaar, zodat er vanaf het eerste moment (letterlijk en figuurlijk) over de noten heen gekeken kan worden. Op zondag wordt de gehele mis gepresenteerd op een nog nader te bepalen lokatie.

Kosten deelname € 90

Aanmelden met onderstaand formulier. Na aanmelding ontvang je een betaalverzoek, zodat je per iDeal kunt betalen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.