Elper Zangdagen 2022: 17 t/m 21 augustus

Van goden en helden!

Mythologische thema’s in de muziek

Na Orvelte, Diever en Zwiggelte deden we vorig jaar het vierde Drentse dorp aan om er de traditionele zangdagen te houden: Elp. Vanwege Corona zonder gezamenlijk verblijf maar verder met alle bekende ingrediënten. Wegens succes en het nog immer rondwarende virus doen we het ook dit dertigste jaar weer net zo, vandaar de Elper Zangdagen 2022!

We gaan aan muziek werken rond het thema mythologie.

View of Carthage with Dido and Aeneas going hunting. Canvas by Claude  Lorrain (1600-1682).50x41cm - Decorar con Arte
Dido en Aeneas gaan op jacht


Vanaf de middeleeuwen tot heden hebben kunstenaars rijkelijk geput uit Grieks/Romeinse bronnen. Met name de beeldende, geschreven en klinkende kunst van de Renaissance kenmerkte zich door veelvuldig gebruik van klassieke thema’s. Van de avonturen en avontuurtjes van de goden (m/v) en de omzwervingen van Trojaanse en Griekse helden (m/v) werd kostelijk gesmuld, ondanks het nog steeds heersende Christelijk geloof. De teksten van Homerus, Vergilius en hun ‘moderne’ navolgers zoals Guarini en Rinuccini dienden als libretti voor de eerste opera’s en fragmenten eruit werden verwerkt tot madrigalen. Ook in de eeuwen erna bleven de thema’s uit de mythologie in de belangstelling staan: o.a. Purcell, Handel, Mozart, Verdi en Grieg bleven gefascineerd door Zeus, Apollo, Helena, Odysseus, Orpheus en vele anderen.
In de loop van de 19e eeuw groeide ook de interesse in de andere Europese ‘klassieke’ oudheid: de Germaanse. Hoewel onze eigen Germaanse voorouders matig belezen waren, gold dat niet voor de Noordgermaanse volken, die wij uit de geschiedenis kennen als onverschrokken strijders, zeevaarders en plunderaars: de Vikingen. De overgeleverde kunst- en gebruiksvoorwerpen en sieraden, maar zeker ook de literatuur getuigen van een heel andere, zachte kant van deze Scandinaviërs. Schitterende, krachtige en fijnzinnige poëzie, goden- en heldenverhalen die nauwelijks onderdoen voor de Griekse en Romeinse verhalen.

Koning Olafs schip wordt belaagd

Deze beide pijlers van de Europese beschaving, in muziek gevat, worden onder de loep genomen in Elp. Daarnaast is er wellicht nog aandacht voor minder bekende tradities, zoals de Slavische, Keltische of wellicht uit de Nieuwe Wereld.
Het tot nu toe bekende repertoire bevat werken van: Josquin (Fama malum), Willaert (Dulces exuviae = Dido’s klacht), Byrd (Constant Penelope – Odysseus), Purcell (uit Dido & Aeneas), Monteverdi (uit Orfeo), Bach (uit wereldlijke cantates, Hercules, Pan, Phoebus), Grieg en Elgar (beide over koning Olaf); daarnaast zal Wiebe, onze kok, bas en hofcomponist ongetwijfeld iets moois uit zijn mythische en magische hoed toveren.

Datum: 17 t/m 21 augustus 2022
Begin: woensdag 17 aug om 11 uur
Afsluiting/presentatie: zondag 21 aug vanaf 16 uur.
Lokatie: Elpine bij Elp, Drenthe

Het verblijf wordt niet centraal geregeld. Je kunt kiezen om te pendelen vanuit thuis als dat niet te ver weg is, zelf een accommodatie in de buurt zoeken of kamperen op het terrein van Elpine.

Kosten

Deelname aan de Elper Zangdagen 2022 kost € 405. Daarvoor heb je vijf dagen afwisseling tussen hard werken, zingen, genieten, ontspannen, wandelen of fietsen in de omgeving en niet te vergeten heerlijk vegetarisch eten, bedacht door en gemaakt onder leiding van Wiebe. Naast de 6 a 8 uur die we per dag aan de muziek besteden is er genoeg tijd voor al het andere!
Wie van de faciliteiten van Elpine gebruik wil maken (kampeerplek incl. stroomaansluiting, douches en ontbijt) betaalt een toeslag van € 40 (of € 10 per nacht).

Voor algemene info en historie van de Zangdagen klik hier

Je kunt je aanmelden met onderstaand formulier. Graag ook als je al een ‘oude bekende’ bent even weer alles invullen

Aanmeldingsformulier

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.