Jodocus500: Josquin en tijdgenoten in canon: nog (lage) alten en bassen gezocht

Josquin Desprez (ca 1455-1521)

Het schrijven van een canon was een van de eerste dingen die prille componeertalenten in de 15 en 16e eeuw onder de knie dienden te krijgen. Het principe was eenvoudig: een muzikale gedachte werd genoteerd, vervolgens op dezelfde of een andere toonhoogte op een andere balk geplaatst, waarna in de oorspronkelijke balk een tegenstem op papier kwam als vervolg op de eerste zin. Moeilijk werd het pas als je zo’n compositie kop en staart wou geven, oftewel er een bepaalde structuur in aanbrengen. Vele zo ontstane canons zijn waarschijnlijk met het kladpapier waarop ze waren geschreven in de vergetelheid zijn verdwenen. Toch heeft een aanzienlijk aantal kunstig gemaakte exemplaren de tand des tijds ontstaan. In het volgende Jodocus500-project aandacht voor stukken die uitsluitend uit canons bestaan. Een greep uit het beschikbare repertoire: Prenez sur moy (Ockeghem), Salve Regina a 4 (Josquin), En l’ombre d’ung buissonet (Josquin, Gombert), Missa ‘En ‘ombre d’ung buissonet’ (Brumel), Adieu mes amours (Mouton), Nesciens Mater a 6 (Mouton), Ave sanctissima Maria (De la Rue), Agnus Dei II uit diverse missen (Josquin). Het definitieve programma wordt vastgesteld als de koorbezetting rond is.

Wanneer:   28 en 29 januari en 4 en 5 februari 2023.
Tijd:  
10.00 tot 16.00 uur
Waar: 
in of zeer nabij de binnenstad van Groningen
Aantal zangers:
ongeveer 16
Kosten:  € 125,-

Op 5 februari is er een informele presentatie voor publiek. Dus houdt er rekening mee dat we 5 februari wat later klaar zijn. 

 

Met behulp van het formulier hieronder kan je je aanmelden

Aanmelden

Ben je ‘nieuw’? Vermeld dan in het bericht iets van je achtergrond, zoveel als je zelf kwijt wilt.
Ik ga uit van voldoende zelfkennis, als je twijfelt, kunnen we een stemtest afspreken. Er wordt wel verwacht dat je je partij zelfstandig kunt zingen vanaf de 1e repetitie en er niet voor terugwijkt, mocht het zo uitkomen, een stem alleen voor je rekening te nemen

Een gedachte over “Jodocus500: Josquin en tijdgenoten in canon: nog (lage) alten en bassen gezocht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.