Orvelter Zangdagen 15 t/m 19 juli 2024


NB voor meer achtergrond en de historie van de Orvelter Zangdagen, klik hier.

5 dagen zingen in Drenthe
o.l.v. André Cats

Na de geslaagde terugkeer op het oude nest vorige zomer, houden we ook komend jaar de zangdagen weer in de Borckerhof in Orvelte, en wel van 15 t/m 19 juli. Het thema is ‘Vinum Bonum’, muziek van, voor en over dronkelappen.
Dat door de eeuwen heen vele componisten, musici en andere artiesten zich graag en vaak aan een alcoholische versnapering waagden, zal voor niemand een verrassing zijn. Zo zelfs, dat dit simpele feit nauwelijks het vermelden waard werd geacht door biografen, archivarissen en/of geschiedschrijvers. Dat kwam natuurlijk anders te liggen als de kunstenmakers door of als gevolg van hun drankgebruik in aanraking kwamen met de kerkelijke en/of wereldlijke autoriteiten. Of als hun gezondheid er dermate onder leed, dat blijvende schade of zelfs de dood het gevolg was.
Thomas Weelkes, een van de toonaangevende Engelse madrigalisten en componist van de meest serene kerkmuziek, werd regelmatig berispt als hij weer eens dronken achter het orgel zat tijdens de dienst, of scheldend en grommend de orde verstoorde. Gelijksoortige berichten hebben we van Clemens non Papa. Ook in later eeuwen wemelde het van componisten met drankproblemen. Franz Schubert ging zijn depressies te lijf met de fles. De combinatie met vele intieme contacten buitenshuis takelde zijn lichaam dermate af dat hij, net als Mozart, de 40 jaar niet heeft kunnen volmaken. Jean Sibelius daarentegen, die ook bekendstond als onmatig alcolgebruiker hield het maar liefst 92 jaar vol, dit dan weer in tegenstelling tot Modest Moussorgsky, die al jong de toppen van zijn roem bereikte, daarna steeds meer aftakelde en na 42 eindigde als de roodgeneusde bedelaar die we van het beroemde portret kennen.

Drank als veroorzaker van grote problemen speelt in de meeste liedteksten evenwel nauwelijks een rol. Daar is het voornamelijk een verhoger van de feestvreugde, of juist een manier om de ellende even te vergeten. Onder de drankliederen bevinden zich naast de meest platvloerse teksten ook literair hogerstaande gedichten. De bijbehorende muziek varieert navenant van uitgesproken volks tot dubbelkorig in de stijl van een statig motet.

In deze zangdagen zal deze variatie volledig worden uitgebuit.
Weelkes, Lassus, Clemens, Schubert, Moussorgsky, Sibelius, de immer weer opdoemende Anonymus en anderen passeren (waggelend) de revue. Het zal blijken dat ook deze dronkelappen in staat waren opperst serieuze, serene en welluidende werken te produceren.

Het verblijf is in de Borckerhof te Orvelte, alwaar we over 2 gebouwen kunnen beschikken: de Borckerhof 1 (B1), waar gegeten, gedronken, gezongen en geslapen wordt, en de Borckerhof 3 (B3) waar 8 extra kamers zijn met iets meer rust en comfort.

Er zijn drie tarieven:

1. Verblijf elders of op slaapzaal  € 415 (Op de parkeerplaats is ook plaats voor enkele campers)

2. Verblijf in 2-persoonskamer  in B1 € 505

3. Verblijf in 1-persoonskamer  in B1 € 595

Met een toeslag van € 80 heb je een kamer in B3, met zijn 2-en is dat € 50 pp

De kamers hebben alle hun eigen sanitaire voorzieningen

De tarieven zijn inclusief de maaltijden en koffie/thee in de pauzes.
Overige drankjes worden aan het eind persoonlijk afgerekend.
Aanmelden via onderstaand formulier

Verblijf(vereist)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.