Operettevereniging Veendam-Wildervank

Sinds 2010 is er een oude bekende terug in mijn muzikale praktijk: de operette. Niet dat ik er zelf opgekomen was; zoals zo vaak begon het als een eenmalige invalbeurt. Ik werd gebeld door de voorzitter van OVW uit Veendam. Halverwege het seizoen hield de dirigent ermee op en of ik hen uit de brand wou/kon helpen.

Aanvankelijk aarzelde ik: het operetterepertoire kende ik, omdat mijn moeder het vroeger thuis zong met mijn vader aan de piano. Aan nostalgie dus geen gebrek. Zelf had ik het echter nooit gedirigeerd, sterker nog: ik deelde de gereserveerdheid van veel van mijn vakgenoten tegenover dit in onze ogen toch iets te “platte” genre. Anderzijds was er niet echt een goede reden om het niet te doen. Het was immers van korte duur, zo moeilijk kon het repertoire niet zijn, ik had de donderdagavond nog niks. Kortom, het jawoord werd gegeven en ik begon aan deze nieuwe opdracht.

En het wonder gebeurde: ik vond het leuk! We werkten dat eerste jaar aan Kalmans Csardasfürstin. Makkelijk was het niet, men was niet gewend vanuit de bladmuziek de muziek aan te leren, al hadden sommigen het er wel bij. Grotendeels werden de melodieën aan de hand van de tekst geleerd. Voor de sopranen gaf dit geen probleem: die melodieën waren aan de meesten bekend. Andere partijen hadden het lastiger en het aanleren van de tegenstemmen kostte soms tijd. Maar al deze hindernissen werden overwonnen, de uitvoeringen naderden, de regie kwam erbij, het orkest begon te repeteren en het werden mooie uitvoeringen!

Officieel moest er van beide kanten nog over mijn toekomst beslist worden, maar dat duurde niet lang: de samenwerking werd voortgezet. Inmiddels heb ik mijn 8ste operette alweer afgerond, en wat voor een: Eine Nacht in Venedig van Johann Strauss Jr: “Frutti di mare, kommt und kauft!” In 2018 volgt dan weer een werk van Kálman: Die Zirkusprinzessin

Ik moet wel eerlijk zijn: operette heeft me niet zodanig gegrepen dat ik nooit meer anders wil (zoals Bach, Josquin en Obrecht dat wel hebben gedaan). Toch ervaar ik dit uitstapje op donderdag als een verrijking van de muzikale week!

Zie voor meer info de eigen website van OVW