“Weekendmissen” is een nieuw concept, waarbij telkens in 1 weekend (plus 1 inzeepdag) een volledige polyfone miszetting wordt ingestudeerd en aan het eind gepresenteerd. Al eens eerder geïntroduceerd met een mis van Obrecht, vond er eind 2017 een herstart plaats aan de hand van Brumels Missa L’homme armé.

In de periode 1420-1520 ontwikkelde de polyfone mis zich van een reeks composities met een puur liturgische bestemming naar een samenhangend werk waarin de componist zoveel mogelijk van zijn artistieke talent liet zien en horen. In die periode zijn meer dan 800 van deze werken geschreven. Misschien 5% hiervan wordt met enige regelmaat uitgevoerd en/of opgenomen. Eeuwenlang was ook veel bladmuziek nauwelijks toegankelijk. Dat is in het laatste decennium drastisch veranderd. Steeds meer muziek is nu op internet te vinden, zowel afbeeldingen van de oorspronkelijke notatie als ‘gebruiks’-edities in modern notenschrift.

Om deze enorme schat aan mooie, ingenieuze, soms met symboliek beladen muziek, die vaak ook referenties bevat aan wereldlijke personen of gebeurtenissen, wat vaker te laten klinken is het project Weekendmissen opgezet. Aan de hand van vooraf bestudeerde muziek wordt in één weekend aan een volledige mis gewerkt. Op zondagmiddag wordt deze ook gepresenteerd: een gratis concert, waaraan André Cats nog wat context verleend in de vorm van een mondelinge toelichting. Voor de liefhebbers is er in het voorafgaande weekend nog een dag ingepland om alvast wat aan de muziek te wennen en een goede basis te leggen voor het ‘echte’ werk.

Klik hier als je interesse hebt of je wilt aanmelden voor het huidige project

Klik hier voor bladmuziek en info/details over het huidige project (alleen voor reeds aangemelde deelnemers, beveiligd met wachtwoord)