De (vh Orvelter/Zwiggelter) Zangdagen danken hun ontstaan in 1992 aan de grote wending in mijn leven, die in dat jaar plaats vond. Van het ene koor na het andere nam ik afscheid, omdat ik mijn nieuwe leven als zanger in het Collegium Vocale en andere internationale gezelschappen niet meer kon combineren met enkele avonden per week vast werk in Groningen en omgeving.
Om niet helemaal koorloos te blijven (en daarmee af te zien van het leiding geven aan muzikale gebeurtenissen), besloot ik in de zomer van 1992 een groep vrienden uit te nodigen in Orvelte om in een ongedwongen sfeer fijne koormuziek in te studeren en dat na 5 dagen uit te voeren in de kerk van Westerbork. Eraan verdienen was geen uitgangspunt, ik had immers werk genoeg en de dagen waren voor mij eerder vakantie dan werk. De waardering voor het initiatief en het alleszins bevredigende niveau van de afsluitende presentatie brachten mij al snel tot de overtuiging dat dit een jaarlijks terugkerend evenement moest worden.

Dat is dan ook gebeurd: jarenlang bleef de Borckerhof de plaats van handeling en nog altijd vormt de oude kerk van Westerbork het decor van de slotpresentatie, of slotconcert, zoals we het de laatste jaren durven te noemen. Andere steeds terugkerende elementen zijn: zelf vegetarisch koken onder leiding van chefkok Wiebe Stuive; keuze voor verschillende maten van rust en privacy, tegen verschillende tarieven; een ongedwongen, respectvolle sfeer, waarin desondanks hard wordt gewerkt, soms wel 8 uur op een dag; koormuziek uit vele eeuwen rondom een thema. Die thema’s komen soms toevallig bovendrijven en hebben doorgaans geen muzikaal karakter: “de natuur,” “drank, spijs en rookwaar”, “de koning is dood: leve de koning!”; soms ook wel: “1000 jaar Engelse koormuziek”, “madrigalen vanaf hun ontstaan tot en met de bloeitijd”.

In 2017 bestonden de Orvelter zangdagen 25 jaar! De zangdagen stonden dan ook in het kader van 25 jaar zingen, koken en componeren, met een knipoog naar de onafgebroken aanwezigheid en activiteit van Wiebe Stuive, onze chefkok, hulpdirigent en koorbas, maar ook een verdienstelijk componist. Enkele van zijn speciaal voor Orvelte gecomponeerde werken zijn heruitgevoerd, aangevuld met hoogtepunten uit Orveltes rijke zanghistorie.

2019: Van Borckerhof naar Zevenhof

Ook na dit lustrum gingen de Zangdagen gewoon door. In 2019 zijn de dagen (in eerste instantie tijdelijk) verhuisd naar een nabijgelegen locatie in het al even idyllischeZwiggelte. Na de goede ervaring van vorig jaar vormde ook in 2019 De Zevenhof in Zwiggelte  het toneel vormen en zelfs in 2020 heeft daar een Corona-versie plaatsgevonden tijdens de optimistische periode tussed de eerste en tweede golf. In 2021 houden we ook zangdagen, maar dit keer zonder gezamenlijke verblijfplaats. De repetities vinden plaats in een zaal in het ook weer nabijgelegen Elp

Voor meer info over editie 2021 hierover kan je hier klikken.