Josquin Desprez 1521-2021

Geplaatst op  door catskoren

Op 27 augustus 1521 overleed Josquin Lebloitte, ‘dit’ Desprez in zijn woonplaats Condé sur l’Escaut. Hij is beroemd geworden met uitsluitend zijn voornaam, die tijdens en na zijn leven met evenveel respect en ontzag werd uitgesproken als die van zijn tijdgenoot Michelangelo, waarvan velen de achternaam niet eens kennen. Mooie aanleiding om deze intrigerende mens en musicus eens goed onder de loep te nemen.

Een nieuw koor: Jodocus 500

Eén langlopend project wil ik bij dezen vast aankondigen: een nieuw koor dat op een viertal momenten door het jaar 2021 heen een of meerdere concerten gaat geven. Elk deelproject bestaat uit twee intensieve repetitieweekends, waarin ook achtergrond wordt verschaft. Het tweede weekend wordt afgesloten met een lezing + uitvoering, die wellicht op een later moment nog herhaald zal worden.

Ik wil een koor samenstellen van het hoogst haalbare amateurniveau.
Belangstellenden uit Groningen, maar ook ver daarbuiten, zijn welkom. Daarvoor wil ik niet alleen gaan vissen in de reeds bekende oude-muziekvijvers (Capella Groningen, Plenum, De Noordelijk Polyfonisten), maar juist ook daarbuiten (studentenkoren, conservatorium, instrumentalisten).
16 a 20 zangers vind ik een werkbare omvang. Met iets minder kan het ook, mits niveau en stemverdeling het toelaten.

Wat ik graag zie en hoor: 
– enthousiasme voor deze muziek, maar ook voor muziekhistorische en -theoretische aspecten 
 flexibiliteit in het zingen, gemak van intonatie, gevoel voor juiste samenklanken
– vertrouwdheid met het notenschrift en snel de muziek kunnen begrijpen die achter dit schrift schuilgaat
– kunde, durf en wil om een partij alleen te zingen, maar evenveel bereidheid om het samen met 3 a 4 anderen te doen
– kunde en bereidheid een partij zodanig thuis in te studeren, dat je op de eerste repetitie geen ‘last’ van de noten of de tekst hebt.
Misschien overbodig te zeggen: ik zal zelf de muzikale leiding op me nemen!
Omdat ik een van Josquins vaak gebruikte bijnamen (Jodocus Pratensis) mooi en grappig vind, zal het nieuwe koor als werknaam Jodocus500 krijgen.
Deelname aan alle vier deelprojecten is gewenst, maar niet noodzakelijk. Het tarief per project zal afnemen, naarmate je vaker meedoet.
Door middel van onderstaand formulier kun je je aanmelden voor de auditie, maar ook gewoon om extra info vragen.

Audities

Ik vind het fijn, voordat ik een beslissing neem over de samenstelling van het nieuwe koor, iedereen minimaal even te ontmoeten, horen, spreken. Voor deze ‘audities’ heb ik een vorm bedacht, die past bij mijn ideeën over wel/niet geschikt. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kies ik enkele dagen uit, waarop we ’s ochtends met een klein clubje (8 a 12 mensen) aan een stuk polyfonie gaan werken. Voor ’s middags zal ik een rooster opstellen, aan de hand waarvan ik individueel 15 a 20 min met elk van de dagkandidaten ga werken. In de meeste gevallen zal ik dan meteen uitsluitsel geven, soms wellicht met enig voorbehoud.

Update: het eerste project gaat door in februari 2021

(Met uiteraard het voorbehoud dat bij alle geplande activiteiten hoort)

– Missen: La sol fa re mi (= Laisse faire a my), Kyrie / Agnus Dei;
– Motetten: Salve Regina a 5, Praeter rerum seriem, , Victimae paschali laudes, Pater noster / Ave Maria, Illibata Dei virgo
– Chansons: Nymphes des bois, Adieu mes amours, Regretz sans fin, Je ne me puis tenir d’aimer

Data

De eerste twee auditiedagen zullen zijn in het weekend van 26 en 27 september. Indien nodig volgen nog rondes in het weekend daarop, dus 3 en 4 oktober. Je krijgt daarvoor tijdig de nodige bladmuziek toegestuurd.

Het eerste project staat gepland in de eerste 2 weekends van februari 2021: 5/6/7 en 12/13/14. Of we de vrijdagavonden erbij nemen, hou ik nog even open. Een uitvoering vind dan plaats aan het eind van de 2e zondag, 14 feb.

Tarieven

1x: € 120
2x: € 210
3x: € 280
4x: € 330